onsdag 9 september 2009

Recension av min Naxos-beställning

Nu är skivorna från Naxos genomlyssnade. Nedan följer betyg på dem;

4 skivor gillade jag inte alls. De är
8.570446 Guitar Recital (CD) 8.559263 New Music with a Caribbean Accent (CD)
8.570951 Music for an Imaginary Film (CD)
8.572064 Guitar Recital (CD) Så dem kommer inte att recenseras. Men övriga har fått betyg från JJJ - JJJJJ

JJJ

8.669018 Construction of Boston, The (CD) Fascinerande enaktsopera om hur staden Boston på USAs västkust skapades och byggdes upp. Intressant ljudbild som kräver sin lyssnare. Bra solister med duktig kör-, och orkesterbackning. - för att man själv måste skriva ut librettot i en pdf-fil på 15 sidor.

8.559323 Tempest Fantasy (CD) & 8.559267 Time Gallery, The (CD)Två skivor med pulizerprisvinannde kammarmusik av den amerikanske kompositören Paul Moravec. Modernistisk ljudbild som kräver sin lyssnare. Två timmar väl värda att lyssna mer på.

8.557781 Psalms for the spirit (CD)
Psalmer ur den Anglikanska psalmboken av olika tonsättare från de senaste århundraden. Eleonora Festival Singers och dess ledare Noel Eddisson har med tidigare Naxosinspelningar visat att man är i toppskiktet av internationella sångensembler. Denna skiva är inget undantag. Ljudbilden är klar och ren. Framförandena oklanderliga men tyvärr ibland på gränsen till tråkiga.

JJJJ

8.559379 For a Look or a Touch (CD)
Music of Remembrance sysslar med att minnas förintelsen under andra världskriget. Både genom nyskrivna verk och inspelningar/framföranden av musik och texter skrivna av förintelseoffer. Ofta plågsam men nödvändig lyssning. Denna skiva bjuder på två längre vokala verk med solister och ett kortare för Cellosolist och stråkkvartett. Outhärdligt vackert.

8.559265 Man from Midian, The (CD)
Tyske kompositören Stefan Wolpe som flydde nazisterna och i USA skrev en violinsonat samt en balett för två pianon som handlar om Moses i vassen. Dock helt utan religiöst fokus. Wople trodde inte på gud men var övertygad kommunist och såg Moses uppror mot egyptierna som en revolution mot förtryck. Melodiskt och lättlysnat.

8.570425 Maria Sabina (CD)
Två spanska kantater av Luis Ballada, för kör solister och orkester. Spännande att få höra nutida spansk konstmusik med ett eget uttryck som stannar kvar.


8.570567 Operatic Fantasias (CD)
Teman ur 4 1800-talsoperor arrangerade i fantasier för oboe och piano. Perfekt lättlyssnat örongodis att spel i bakgrunden på cocktailpartys. Varken mer eller mindre.


8.559337 Symphony of Seasons (CD)
Porträtt av den amerikanske kompositören Dan Locklair med en 4-satsig symfoni baserad på de 4 årstiderna, en harpkonsert och ett verk för sopran och orkester. Njutbar nutida inblick i en ny kompositörs värld.

JJJJJ
8.570419 Horn Concertos Nos. 1-4 (CD)
Mozarts 4 hornkonserter briljant framförda av Jacek Muzyk. Ackompanjerande orkester kunde inte låta bättre. Mozart är alltid Mozart. 8.554375 Art of the Baroque Trumpet, Vol. 4 (The) (CD)

Nicklas Eklund spelar alltid briljant. Här är inget undantag. Lika andäktigt vackert som svårspelat virtuost. Man kan bara hänföras av hur Nicklas lyckas tämja trumpeten som han gör. Onödigt välspelat.

8.572098-99 Best of London (CD) Trevlig dubbel-cd som är ett musikaliskt porträtt av London. CD 1 fokuserar på lättare musik från 1900-talet medan CD 2 radar upp de stora klassikerna från Händel, Haydn och framåt. Välspelat och vällyssnat.

8.557309 A Night at the Opera (CD) 5 unga operasångare ställer sig framför Royal Philharmonic Orchetsra och gör operaarior. Och som de gör dem! Inte en ton ligger fel på skivan. Extra plus till att urvalet inte är de mest sönderspelade operapärlorna samt att alla texter finns med i cd-häftet, även översatta till engelska.

8.570583 Music for Violin & Piano (CD)Ryske kompositören och arrnagören Igor Alexandrovich Frolov bjuder på klassiker som smoke gets in your eyes och en 14-minuter lång konsertfantasi baserad på välkända teman ur Gerhswins opera Porgy & Bess. Även arr på musik av mindre kända kompositörer samt en hel del egna verk ingår. Salongsmusik när den är som charmigast

8.570570 Hungarian Music for Cello & Piano (CD)
Både Bartok och Liszt förekommer på denna skiva med ungersk musik för cello och piano. Som m mycken östeuropeisk musik är en hel del folkmusik anknutet. Meditativt!

8.557602 Cello Concerto/Le Legendaire/Dialogue (CD)
Tre samtida verk för stråksolist och orkester av Laurent Petrigerard som själv dirigerar dessa verk. Fascinerande ljudbild man vill höra mer utav. Musiken tar tag i dig.

8.570539 English Clarinet, The (CD)Samlingsskiva med verk av bland annat Andrew Lloyd webers far William. Charmerande miniatyrer för piano och klarinett som får en att känna sig som besökare på en kurort vid 1900-talets början.

Johan E.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar