torsdag 10 september 2009

Recension Stepping up & Stepping out Clarence Fountain, Sam Butler and the boys

Det finns vissa skivor som det räcker att lyssna 5 sekunder utav en ljudfil på nätet för att man skall inse att man här har att göra med en fantastisk musikupplevelse som verkligen tar tag i en. Detta är en sådan skiva. Och egentligen är det ju inte konstigt. Clarence Fountain var en av de som grundade Blind boys of Alabama 1939. 1975 kom Sam Butler med som sångare och gitarrist i gruppen. Nu har de båda lämnat dem och genomför ett gemensamt projekt där Sam skrivit skivans tre sista låtar. Donald Fagen från Steely Dan skriver en uppskattande lång text i CD-häftet och ingen mindre än soullegenden Solomon Burke står som exekutiv producent för denna eklektiska mix av soul, rock och sanslöst gospelsväng.

Det är ett tajt komp av musiker och körsångare som beledsagar de båda mörkröstade gentlemännen genom vad som redan efter en genomlyssning är en stark kandidat till titeln årets bästa skiva alla kategorier. Det är onödigt att peka ut enskilda låtar som höjdpunkter då hela skivan är en enda lång topp som aldrig börjar luta nedåt. Producenten Jim Tullio som också skrivit 3 av skivans 11 låtar bör inte negligeras när ansvariga för detta toppenprojekt skall hyllas. Hoppas bara att de båda hinner ge ut fler skivor av samma kaliber innan tiden obönhörligen hinner i kapp dem. Oavsett när detta sker. En bättre avslutning på en skiv-, och artistkarriär är svårfunnen.

Att betyget blir JJJJJ behöver väl inte ens skrivas ut. Skall du bara skaffa en USA-import i år är det denna skiva. Köp!!!

Johan E.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar