onsdag 11 november 2009

Recension Paul Ronge När Janne Josefsson ringer

Efter att ha läst Nils Hanssons utmärkta bok Grävande journalistik är det intressant att plöja igenom Paul Ronges motbok När Janne Josefsson ringer. Att sanningen oftast ligger någonstans mellan tummen och pekfingret är en nyttlig lärdom vid läsning av dessa två böcker. De är och skall vara varandras motpoler.

Paul Ronge som själv har en bred journalistisk erfarenhet innan han blev mediatränare skriver på ett lättläst och okonstlat sätt om hur man skall hantera media. Jag tycker dock att han biland blir lite väl kategorisk i sina fördömanden, särskilt av Janne Josefsson. Men det ligger väl i hans natur. Han ger konkreta tips utifrån exempel (några anonymiserade) från hans båda karriärer. Även många kända fall från senare år tas upp utifrån hur de inblandade hanterade media.

Från min journalistiska utgångspunkt tycker jag, kanske föga förvånande, att Hanssons bok ger mig mer och var nyttigare. Men det här är en intressant bok också. Om inte annat för att få se myntets andra sida. Båda bör absolut läsas av den som är intresserad av hur media fungerar.

Betyg; JJJJ

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar