måndag 13 september 2010

Recension The Edge Jerry Goldsmith

The Edge är en av mina favorit-scorer av Jerry Goldsmith från senare delen av hans långa karriär. Lika pulserande och nervkittlande musik som det vildmarksäventyr den beledsagar. Historien om två mäns kamp mot en björn i den nordamerikanska vildmarken fröstärks kraftigt av Goldsmiths pulshöjande musik.

Tidigare fanns bara delar a, musiken på en kort, nu svårtåtkomlig CD. Glädjande då att entusiasterna på filmmuskåterutgivnings-skivbolaget lalaland records gett scoren det utrymme den såväl förtjänar. Över 66 minuters högoktanig musikalisk action bjuds det på i den påkostade nytutgåva som nu finns tillgänglig i 3500 exemplar.

Huvudtemat är oerhört majestätiskt vackert, passande de svepande naturscenerier det ackompanjerar. Och actionmusiken till scenerna med björnen Bart har ett skicklig driv och en nerv som verkligen tar tag i dig som åhörare.

Åtta tidigare outgivna stycken och tre bonusspår i form av alternativa versioner gör detta till den definitiva utgåvan av den här musiken. Lägg därtill ett fullmatat texthäfte med analys av varje spår och hur de använts i filmen och vi har en fullstädig femetta.

Att betyget blir JJJJJ behöver väl knappast påpekas.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar