fredag 22 oktober 2010

Recension Ole Bull violinkonserter

I år är det 200 år sedan den norske kompositören och violinisten Ole Bull föddes. Norska ljudspecialisterna 2L ger därför ut en skiva där violinisten Annar Follesø spelar verk av Bull, uppbackad av Norska radioorkestern under ledning av Ole Kristian Ruud. I blueray-fodralet ingår både en blu-ray med bara ljud och även en SACD som kan spelas på vanliga CD-spelare. Bar för oss osm inte äger en blue-rayspelare.

På min SACD-spelare låter ljudet magnifikt men även på en ”vanlig” cd-spelare är ljudet kanon vilket givetvis också måste tillskrivas det glimrande spelet rakt igenom. Det bjuds på 63 minuters ren och skär stråkmagi. Inledande säterjäntans söndag är väl Bulls mest kända verk. Den återkommer som sista del i avslutande tonpoemet ett sätersbesök. Fin framföranden som fascinerar.

Två violinkonserter och en spansk fantasi får här sina världspremiärinspelningar på skiva. Inte en dag för tidigt. Det är attraktiva nationalromantiska verk som glöder av känslor. Musik man blir glad av. Minst sagt. Lägg därtill ett välgjort cd-häfte med matnyttig info om såväl Bulls liv och inspelningstekniken bakom skivan och vi har en given vinnare.

Betyg; JJJJJ

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar