tisdag 14 december 2010

Recensioner 3 x Chopin

Detta jubileumsår, 200 år sedan han föddes, har en hel del Chopin-skivor getts ut. Nedan följer recension av tre stycken av dessa som gets ut på Naxos.
Chopin skrev inte särskilt mycket orkestermusik. Det rör sig om totalt sex verk, alla med pianot som soloinstrument. Mest kända får väl ändå de två pianokonserterna anses vara.

Den uzbekiske pianisten Eldar Nebolsin presenterar dessa sex verk på två välljudande cd-skivor. Hans spel lämnar absolut inget övrigt att önska. Han hantera dessa verk precis som de skall.

Uppbackningen står Warsaw Philarmonic Orchestra, den polska nationalorkestern, under ledning av dirigenten Antoni Witt i framföranden som det verkligen slår gnistor om. Balansen mellan solist och orkester är perfekta.

Särskilt Variations on La ci darem from Mozart's Don Giovanni, Op. 2 är festliga men hela dessa två skivor bjuder på ett pärlband av attraktiv klassisk musik som ingen bör missa. Detta är den typ av musik man kan sätta på när som helst och bara njuta utav.

Likadant är det med Chopin sånger. Inte särskilt kända är det men det borde de vara. I alla fall när framfröandena är så ljuvliga som på en ny skiva med hans kompletta verk för piano och röst. Det rör sig om mindre än en timme och då har man ändå lagt till 4 instrumentala stycken av Fredric som en samtida sångerska satte dikter till och sjöng, med kompositörens glada medgivande.

De är den ukrainska sopranen Olga Pasichnyk som sjunger och hennes syster Natalya Pasichnyk som sitter bakom pianot. Ofta inspirerade av folkmusik är detta ibland ack så kort men välkomponerade små sångjuveler. Olga besitter en klar, härlig röst som porlar fram som en yster vårflod fint beledsagad av systerns lika lustfyllda pianospel. Detta är musik man blir glad av.

En oerhört fascinerande skiva i all sin enkelhet. Synd bara att man måste skriva ut de engelska textöversättningarna på nätet. Men det är det väl värt att göra. Att förstå texternas innerbörd ger verklien denna fantastiska skiva ytterligare en dimension.

Betyg; JJJJJ vardera till dem alla tre

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar