onsdag 29 februari 2012

Läs 3 recensioner av mig i NSD

Carl Petersson hittar du här! Lina Nyberg finns här!

Körsväng i kvadrat finns inte på NSD:s webb men du hittar den nedan.


Två trevliga timmar med körsång i kvadrat

Körsväng i kvadrat
Björksalen, Boden
Lördag eftermiddag

Körsång, denna svenska folkrörelse är ständigt aktuell. Inte minst nu senast genom dokumentärserien Den sjungande trappuppgången som för tillfället går att se på SVT. Vad passar då bättre än att låta inte bara en, två eller tre utan fyra körer samsas på scenen? When you’re smiling är en slitstark klassiker som får inleda konserten, med alla på scen. Och det är en mäktig känsla att höra så många röster i samklang. Stämmorna sitter som veck på nypressade byxor, vilket gäller för alla ensembler tillställningen igenom. Oavsett om någon av de två dirigenterna, Göran Lindgren eller Irene Perdahl sitter bakom pianot eller man sjunger acapella. De leder båda sina sångare med den äran.

Publiken får sjunga med i några allsånger vilket alltid är en temperaturhöjare. Dagny, Vår bästa tid är nu, Ta mig till havet och Tulpaner från Amsterdam är inga undantag. Misty är en gammal jazzstandard som aldrig känns fel på repertoaren. Så inte heller här. Herrarna bjuder på en svängig Macken, damerna på en vacker version av Robbyns Call your Girlfirend.

Alla fyra medverkande bjuder på ett knippe melodier på egen hand. Först ut är Sångkören lyran som tar sig an både Bellmans Käraste Bröder, Systrar och Vänner, och Hasse och Tages tänkvärda text till As time goes by. Quinnokören Laponica har även de en bred repertoar med allt ifrån Visa från Utanmyra till Sixten tons och Towa Carsons melodifestivalklassiker Alla har
glömt. Arctic Voices, tredje ut ger oss en häftig Vals i Tango signerad Povel Ramel. Beatles Can’t buy me love samt Abbas Waterloo kittlar skönt i kistan. Den senare med obligatorisk tonartshöjning.

Voces Bodenses tar oss med till Bodens central och bjuder på två finstämda kärleksvisor signerade Håkan Rudehill respektive James Taylor. Rock around the clock har en härlig rytm med fotstamp och ståbas i kompet. Alla sångare återsamlas så på scen för att bjuda på Wilhelm Petersson Bergers friska Gratulation samt kvällens sista nummer Play a simple melody. En
välklingande avslutning på två trevliga timmar med körsång i kvadrat.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar