måndag 26 november 2012

Läs 2 recensioner av mig i dagens och lördagens NSD

Norrbottens kammarorkester finns här!

Anna-Lotta Larsson finns inte på nätet men läs den gärna i papperstidningen eller nedan.

Lagom Julstämning
Anna-Lotta Larsson, Anders Landegren & Chorisma
Överluleå kyrka, Boden
Söndag kväll
Det är alltid något speciellt med att bevista en turnépremiär. Där finns en spänning som nästan går att ta på. Så ock under tidig söndagskväll i den fullsatta Överluleå kyrka då Anna-Lottas jul startade upp. Traditionen att dela scen med lokala körer under julkonserter är mycket trevlig. Ingen konsert blir den andra lik. Kören får förmånen att sjunga med en känd röst och förankringen till orten blir tydligare.
Här är det Chorisma under Magnus Toressons säkra handlag som står för den stabila bakgrunden. De inleder på egen hand och bjuder på en perfekt öppning i form av en andäktigt vacker När det lider mot jul. Både lite mindre kända franska och österrikiska julvisor visar att de vågar ta ut svängarna vilket är roligt för den vane julkonsertsbesökaren.
Kvällens huvudperson Anna-Lotta Larsson äntrar scenen i en grön duschessdröm till klänning som får henne att stråla likt en frostnupen julgran. Hitschock-dimman utanför är som bortblåst. Hon har som alltid en fantastisk röst. Det är en ros utsprungen där det tas i ända ifrån tårna i ett a cappella-parti fyller hela kyrkan in till sista millimetern. Då kan man förlåta lite premiärskavanker och att det som vanligt smugit sig in lite annat material utan någon som helst julanknytning. Som titelmelodin från hennes senaste CD, Peter Lemarcs Saknad med sin tänkvärda text och Evert Taubes allra sista komposition, den ljuvliga Minnet och tystnaden.
Kvällens tyngsta lass drar Andreas Landegren. Pianisten, har gjort alla kör arrangemang och sjunger ofta duett med Anna-Lotta i skön förening. Synd bara att han spelar konsekvent på ett elpiano, ibland med syntetiska stråkar. Varför inte utnyttja kyrkans orglar och flyglar?
Stilla natt är ett klockrent sammarbete med solist, ackompanjatör och kör. Likaså avslutande medleyt med nio engelska Carolls samt extranumret Tänd ett ljus. Anna-Lotta sade att hon ville bjuda publiken på lagom julstämning. Något hon verkligen infriade.
Johan E. Skoglund



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar