måndag 25 februari 2013

Läs min recension av Duo Carr Quennerstedt i lördagens NSD

En knockout av två kammarmusiker

Duo Carr Quennerstedt
Kulturens hus, konsthallen
Torsdag kväll

Torsdagens konsert i konsthallen i Kulturens hus bjöds på en storartad kammarmusikalisk upplevelse. Duo Carr Quennerstedt tog sig an tre violinsonater så det stod härliga till. Elna Carr med sin violin och Håkan Quennerstedt bakom pianot bjöd på en fantastisk kväll som sent skall glömmas.

Klassiska musiker kan ofta upplevas som lite fjär då de framträder. Kul då att se Elna Carrs livliga mimik när hon med liv och lust hänger sig åt Ludwig Van Beethoven, Johannes Brahms och Sergej Prokofiev. I alla te fallen rör det sig om den första violinsonaten som de tre olika kompositörerna skrev. I Beethovens första finner vi kompositören på sitt mest soliga humör. Att han inte tidigare skrivit denna typ av verk märks inte alls då formen är fulländad.

Något som för övrig gäller kvällens alla tre tonsättare. Detta är genomkomponerade verk som är en fröjd för örat att få njuta av i dessa underbara tolkningar. Även Prokofievs mörkt dova ödesmättade sonat full av krigsångest är väldigt välklingande.

Bramhs som bygger på två tidigare melodier av honom blir till en vacker elegi över hans nyligen avlidne gudson.

Håkan Quennerstedt uträttar stordåd bakom painot och samspelet mellan kvällens två aktörer kunde knappast vara mer intrikat. Under en kort sekvens går plötsligt strömmen i lokalen men duon spelar glatt vidare som om inget hänt. Så agerar riktiga proffs.

Hatten av för Luleå Kammarmusikförening som oförtrutet fortsätter att bjuda Luleåpubliken på kvalitativ klassisk musik i det mindre formatet som i denna kammarmusikaliska knockout.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar