tisdag 21 maj 2013

Pavarotti


Lyssnar just nu på en härlig trecd-box där Pavarotti sjunger Verdi. Vilken röst han hade. För mig har han alltid varit den tjocka, matglada av de tre tenorerna som blev sjuklig mot slutet och hade galanta damer vid sin sida. Den bilden gör att operasångaren Pavarotti, den härliga tenorrösten funnits längre bak i mitt musikminne. Men med hjälp av dessa underbara inspelningar börjar den på nytt leta sig fram.

Kul att få ”återtupptäcka” en så stor röst – i ordets både bildligt och bokstavligt rätta bemärkelse.

Boxen som är nyutgiven av Decca heter kort och gott Pavarotti sings Verdi och firar tvåhundraårsminnet av Giuseppes födelse.

Jag har nu styvt halva sista skiva kvar att lyssna på men kan ändå inte vänta med att rekommendera denna härliga utgåva. Legendariska inspelningar med bland annat Joan Sutherland, Kiri Te Kanawa och Montserat Caballé och Sir Georg Solti är som bomull för öronen. Kända operaarior ur Aida, Maskeradbalen, Enani, Ödets makt, Lombarderna vid första korståget, Luisa Miller, Macbeth, Othello, Rigoletto, La traviata, Trubaduren samt ett avsnitt ur Requiem och en sällan hörd Nationernas hymn ingår

Det hela förpackat i en ursnygg liten bok med en fin essä om Pavarotti, hans förhållande till Verdi och inspelningarna samt alla sångtexter på italienska och i engelska översättningar. Lägg därtill fullödiga uppgifter om låttitlar, längd, inspelningsdatum etc. och en massa fina foton från förr i färg och svartvitt på Luciano och hans medspelare. Ett fynd för runt 250 kronor.

 Betyg; JJJJJ

 Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar