torsdag 14 augusti 2014

Reneé Jacobs

Inspelning av Matteuspassionen från förra året är fullkomligt betagande. Med orkester kör och solsiter har han skapat en egen version av verket som både är nyskapande och traditionell på samma gång. Sin egen passion helt enkelt. De två SACDnas ljudkvallitet är utsökt. Akademie für alte musik och RIAS kammeerchor, mfl. körer och alla solosångare, ingen nämnd och ingen glömd uträttar stordåd under René Jacobs läckra ledning.

Den medföljande DVDn med 45 minuter om inspelningen är väldigt intressant att titt på och ger en närgången inblick i tillblivelseprocessen bakom denna Matteus som inte kan beskrivas som annat än himmelskt mästerlig. Ett tjockt häfte med texthäfte och vackra bilder gör denna box till ett absolut måste. DVDn ger särskilt värdefulla insikter till hur han har valt att placera orkester och kör så han får två orkestrar och två körer med sig själv i mitten.

Även om man redan likt undertecknad har flera inspelningar av verket där hemma i skivhyllan kan man ändå inte få för många sådana här utsökta musikaliska upplevelser.

En solklar rekommendation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar