tisdag 14 april 2015

Recension Lars Gullin complete 1956 - 1960 recordings

Jazzskivbolaget Fresh sound records had gett ut en finfin fyra-cdbox med Lars Gullins kompletta studioinspelningar under åren 1956 - 1960.  Som det står på skivan portrait of the legendary baritone saxophonist Lars Gullin featuring Sweden's top jazzmen.  Boxen bjuder på två dubbla cd-skivor i vanliga plastaskar huserade i en lite tjockare kartonglåda. I varje skivask finns ett tunt häfte med info om just de skivorna. Vem som spelar med Lars, när och var det spelades in samt info om från vilka originalutgåvor spåren är hämtade. Spårnummer, vem som skrivit musiken och spårlängd givetvis. det är fullt med gamla bilder på Lars och alla de gamla EP-omslagen finns avbildade. med boxen följer även ett tretitosexsidigt häfte med ännu fler bilder och en lång essä om Lars samt kortare biografier över några av hans mest kända medmusikanter.

Musikaliskt sett är det bland den bästa svenska jazz som någon sin spelats in. Gullins egna störtsköna kompositioner varvas med lån från USA såsom Summetime i en lyrisk tolkning ihop med Gösta Therselius sylvassa storband mjukt som bomull i bakgrunden. Några kompositioner får vi höra i flera olika tagningar och sättningen är från briljant duospel ihop med Rolf Billberg till nyss nämnda storbandsutflykter med Therselius.

i centrum står Lars Gullins saxofonspel som är i en klass för sig. Det är svårt, för att inte säga omöjligt att sätta ord på vad det är för något som gör Gullins spel så speciellt. Han har helt enkelt det. Enfröjd för  örat är det och till det bidrar att alla spår är 24 bit digitalt remastrade. En resa in i Lars Gullins sax-universum är en resa man aldrig glömmer eller ångar och kan göra om och om igen. Det är lika magiskt varje gång.

Detta är absolut essentiellt för älskare av svensk jazz och väl värd sina drygt 500 kronor.

Johan E. Skoglund




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar