tisdag 1 september 2015

Läs mig i Guiden Boden och NSD!

I Guiden Bodens septembernummer är jag ansvarig för fråga bankerna. Finns inte på nätet men läs gärna mina frågor och vad bankerna svarat på dem i papperstidningen.

Min Recension av Per Ödbergs trio var införd i gårdagens NSD.


Per Ödberg Trio

Jazzmatsalen, Hotell Savoy

Fredag kväll

 

Ödberg övertygar och överraskar

När luleåfödde Per Ödberg släpper sin andra skiva, Perception, har den skicklige jazzgitarristen och kompositören gått från kvartett till trio. Magnus Gran på trummor och Peter Jansson bakom basen är de två andra ingredienserna i den tajta trio som är ett skolexempel på hur bra jazz skall låta. Detta är jazz i dess allra renaste och mest tidlösa form.  Ödbergs epos är skickligt harmoniska och metodiska små pärlor som fint förvaltar det klassiska jazzkompositionsuttrycket med ett eget spännande uttryckssätt.

När han väljer att tolka Bengt Hallbergs härliga Walz a nova får vi oss en fin hyllning till den store pianisten och kompositören. Ödbergs egensinniga och ekvilibristiska gitarrspel besitter samma kvalitéer som Bengt hade bakom pianot.

Den egna folkmusikinfluerade kompositionen Tväredet får en att tänka på en annan svensk bortgången jazzpianogigant. Nämligen Jan Johansson och hans jazz på svenska. Sällan har det norrländska vemodet tolkats så innerligt och befriande i musikalisk form.  Alla tre i trion får under kvällen gott om möjligheter att visa vilka individuellt skickliga solister de är. Men det är när de spelar ihop man imponeras mest. Ett av Magnus Grans trumsolon känns exempelvis något krystat. Men som en helhet bestiter trion klart hörbara och hörvärda synergieffekter. Det nya låtmaterialet har en delvis annan utformning än debutplattans – en välbehövlig nytändning.

Tre blåsare gästar Trion under kvällen. Pers pappa, trumpetaren Christer Ödberg - bekant från Luleå Storband - tar täten i en finstämd tolkning av Duke Ellingtons vackra Come Sunday.

Och när Danne Johansson med sitt flygelhorn och Peter Dahlgren med sin trombon mot slutet av kvällen förgyller trion med sin närvaro så känns alltihopa bara så där fantastiskt njutbart som det kan göra när man lyssnar på skickliga musiker som vet hur man får publiken med på noterna. Per Ödberg övertygar och överraskar ännu en gång.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar