söndag 17 april 2016

Läs min recension av Norrbottens Kammarorkester i lördagens NSD!

Kammarorkestern med kvinnligt lyft

När Norrbottens Kammarorkester åter samlas för 2016 års andra konserttillfälle så bjuds det på tre verk. Victoria Borisova-Ollas "Colours of Autumn" från 2002, uruppförandet av Sven David Sandströms "Konsert för flöjt och orkester nr. 2" och Ludvig van Beethovens "Sjunde Symfoni" från 1811-12.
Att inleda en konsert i mitten av april med ett verk som heter "Höstfärger" kan tyckas som uppochnedvända världen. Men det fungerar alldeles utmärkt. När stråkarna spelar pizzicatto kan man riktigt höra hur löven faller ned. Lika effektfullt som vackert.

Sven David Sandström tillhör en skara av samtida tonsättare som både publik och kritiker tagit till sina hjärtan. Han skriver musik som lyssnarna gärna tar till sig utan att för den skull vara banal eller smetig. Något som är en konst i sig bara det. Hans andra flöjtkonsert är inget undantag.

Kvällens solist, välbekanta Sara Hammarström som hastigt fått ersätta en sjuk Tobias Carron visar inga tecken på nervositet. Hon framför med bravur de virtuosa solistpartierna i de fem satserna. Detta är ett verk som bjuder på både smäktande tongångar och mer kärvare partier. Ett verk man vill höra om och om igen för att till fullo få njuta av det. Skivinspelning tack!

Kvällen är klassiskt programmerad. Det vill säga först ett kortare ensatsigt verk på cirka tio minuter, sedan ett verk för kvällens solist och efter paus så en symfoni.

Maestron, den unga finska dirigenten Eva Ollikainen är en driven dirigent och det är en fröjd att få se henne tukta kammarorkestern till ständigt nya stordåd under kvällen. Särskilt i Beethovens sjua då hon inte ens har ett partitur framför sig. Att få njuta av henne krama ur denna urkraft ur orkestern är ett privilegium. Detta är Kammarorkesterns bästa framförande på länge.

På tal om den allt hetare regionfrågan och debatten om samarbeten kan man inte undgå att konstatera att Sven-David Sandströms andra flöjtkonsert är ett beställningsverk som sju olika orkestrar runtom i Sverige beställt tillsammans. Ett samarbete som förnöjer liksom samarbetet mellan Eva Ollikainen, Sara Hammarström och Norrbottens kammarorkester.

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar