torsdag 3 november 2016

Läs min recnesion av Jojje Wadenius/NBB i NSD!

Recensionen från mars i år glömde jag lägga ut då den publicerades.

En perfekt lirare värd att hyllas

Jojje Wadenius är en bred musiker i ordets rätta bemärkelse. Så att han är en perfekt lirare att hyllas av Norrbotten Big Band med specialskrivens musik är föga förvånande. Förutom att han är en spelskicklig gitarrist - en av de främsta, vilket denna konsert ger mycket utrymme åt och otaliga bevis på så besitter han också en annan oerhört essentiell egenskap i sådan här sammanhang. En vilja att ständigt utvecklas genom att utforska nya musikaliska projekt. Och den bredd som Jojje besitter musikaliskt märks också bland de 8 kompositörerna som skrivit kvällens musik.

Norrbotten Big Bands konstnärlige ledare Joakim Milder leder bandet kvällen igenom med den äran. I bandet finns många hörvärda solister. Blåsarna Håkan Broström, Robert Nordmark, Arvid Ingberg, Danne Johansson, Peter Dahlgren, Mats Garberg och Jacek Onuskiewicz samt basisten Petter Olofsson – alla bjuder de på störtsköna solon som sitter som en smäck.

Men kvällens meste och främste solist är naturligtvis Jojje Wadenius som intrikat interagerar med bandet kvällen igenom. Det hörs tydligt hur kul han tycker det är att spela den här musiken ihop med bandet. Kvällens alla åtta verk är intressanta att lyssna på om och om igen så att musiken skall fästas på skiva känns skönt. Detta är tongångar man verkligen vill höra mer än en gång.

Ta exempelvis Johan Lindströms Music for the guilted som låter som filmmusik från någon actionfylld rulle från 70-talet. Peter Danemos The travler, Helge Albins In the pocket, Anne Mette Iversens Wadeinus Strutt och Maggi Olins Light blue and purple är alla underbara kompositioner fyllda av kraft där Jojje och bandet verkligen får visa vad de går för. Joakim Milders Underground och Geir Lysnes Torshavn by night är mer lugnare men lika häftiga de. Monica Dominiques Just now, just then som bygger på ett knippe återvunna Solar Plexus-låtar är en fartfylld funkig ordinarie avslutning på kvällen.

När sedan Jojje även sjunger i extranumret Made in Swedens grooviga Snakes in a hole får konserten en extra härlig coda. När Sagabiografen motvilligt lämnas är det med en enda känsla i hela kroppen. Wow Wadenius!

Johan E. Skoglund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar